2015-01-29 11:36:41• hírek • Szatmár.ro, refszatmar.eu

Bizalom és hitelesség – Interjú Fodor Annával

Amikor egyházról, gyülekezetről beszélünk, inkább lelkipásztorokat szoktunk kérdezni, pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy a vallástanároknak, hitoktatóknak is nagy szerepük van annak alakulásában. Rácz Ervin interjúja Fodor Anna, N. Nagy Ottó díjjal kitüntetett vallástanárnővel.

Fodor Anna vallástanárnővel beszélgettünk annak apropóján, hogy nemrégiben a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Közgyűlése neki ítélte meg a 2011-ben alapított, vallástanároknak járó M. Nagy Ottó díjat. Büszkék vagyunk arra, hogy a közgyűlés három szatmárit is méltatott: Pro Ecclesia díjat kapott Békéssy Erzsébet egyéni, a Németi Református Egyházközséget gyülekezeti kategóriában. És íme, a vallástanárok között is szatmári bizonyult a legjobbnak. Áldozatos nevelői munkája elismerésként kapja az M. Nagy Ottó díjat évenként egy vallástanár.

- Honnan származik Fodor Anna, hogyan vezetett életútja eddig az elismerésig?

- A Szilágy megyei Szilágyballán születtem, ott végeztem az elemi iskolát, aztán később Zilahon a középiskolai tanulmányokat. A Kolozsvári Műépítészi Egyetem almérnöki szakának abszolválása után építészként dolgoztam. Később, mint lelkészfeleség a Sulyok István Református Tanárképző Főiskolát is elvégeztem. Fodor Elemér nyugalmazott lelkipásztor a férjem, van egy fiam, Lehel és egy lányom, Orsolya.

- Mikor kezdte el a vallásoktatást?

- 1993-ban, amikor férjemmel az ombodi gyülekezetbe megérkeztünk. Akkor kezdtem el a tanítást két iskolában, Ombodon és Szatmárnémetiben. Ennek már több mint huszonegy éve.

- Gyülekezetben is oktatott?

- A gyülekezeti vallásoktatásban végig részt vettem a férjem mellett Ombodon.

- Mi a különbség gyülekezeti és iskolai tanítás között?

- A gyülekezeti tanításban nincs időhöz kötve az ember, így több idő adódik a megbeszélésre, az üzenet elmélyítésére. Az iskolában megvan az az ötven perc, amibe be kell sűríteni mindent: tanítást, nevelést, üzenetet.

- Milyen tapasztalatai vannak az iskolai vallásoktatásról? Az a tapasztalatom, hogy nem veszik komolyan sem a szülők, sem a diákok. Hogy lehet ezt kezelni?

- Az én tapasztalatom az, hogy nagy lehetőségünk van a gyermeket megismerni már kicsi korában. Ahogy telik az idő, szépen megnyílnak, de igazán azokat tudjuk jól kezelni, akik megkapják otthon is a vallásos nevelést. Gondok vannak azokkal, akiket a szülők másként nevelnek, mert így nem tudják, hogy kire hallgassanak.

- Sokminden függ a szülőtől is. Az előző rendszerben ott voltak mentőövként a nagymamák, akik imádkozni tanították az unokát. A mostani nagymamák nagy része viszont már a kommunizmusban nőtt fel. Most is lehet számítani rájuk?

- Most is így van. Ahol meg van rá a lehetőség, az unokákkal ilyen téren is foglalkoznak. Sokszor hallom diákjaimat, amikor imádkozni tanítom őket, hogy ők már ezt megtanulták a nagymamától. Még léteznek ilyen gondos nagyszülők, hála legyen a jó Istennek!

- Beszéltem már, név nélkül említve, olyan volt tanítványával, aki kifejezetten nagy örömmel emlékszik vissza a volt 4-es számú iskolában eltöltött vallásórákra. Hogy lehet meghozni a kedvét a diáknak egy olyan tantárgyra, amit nem köteleznek?

- Szerintem először is a bizalom kialakítása szükséges, mégpedig úgy, hogy nemcsak beszélünk, hanem cselekedetekkel is alátámasztjuk azt, amit mondunk. Jakab apostol egyik üzenete az, hogy a hit cselekedetek nélkül meghalt. Erre a hitelességre építünk. Így könnyebb a kapcsolattartás. Szoktam a diákokkal négyszemközt is elbeszélgetni, főleg azokkal, akiket szomorúnak látok és szükségük van a lelkigondozásra.

- A vallástanár lelkigondozó is?

- Szerintem nagyon fontos, hogy az legyen. Megtörtént az, hogy leveleket írattam velük névtelenül, ha személyesen nem merték elmondani. Nem volt egyszerű belelesni egy-egy gyermek életébe. Sokszor ért meglepetés...

- Említette a jakabi Igét. Van-e olyan bibliai idézet, amit szívesen említ még?

- Eddig Ézsaiás prófétától a következő idézet éltetett: „Akik az Úrban bíznak, erejük megújul.” Naponta tapasztalom ezt az erőt, és remélem, hogy ezután is megadja az Isten. Az M. Nagy Ottó díjon szerepel egy másik Ige, amit úgy érzem, hogy nekem üzentek: „Bizzál az Úrban teljes szívből és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és Ő egyengetni fogja ösvényedet.” (Példabeszédek könyve) Ezt az útegyengetést mindenképpen megtapasztaltam eddig is.

- Hogyan néz vissza a pályafutására? Érdemes volt?

- Igen! Érdemes volt. Mai napig is örömmel, szeretettel és nagy hálával végzem ezt a munkát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: